BÉCSI MAGYAROK információs portálja

becsimagyarok.hu

Szállás lehetőségekA Bécsbe látogató magyarok részére nagyon sok szállás lehetőség van. A munkavállalási céllal ideérkezők viszont nagyon átgondoltan kell megteremtsék a lakhatás lehetőségét.
A jelenlegi alternativák közül az egyik az lehet, hogy ha sikeres volt a munkahely keresés és a munkáltató elinditotta a szükséges hivatali eljárást akkor egy olcsó panzió, vagy magán szoba alapot jelenthet a munka megkezdéséhez. Ezt célszerü természetesen még a munka elfogadása elött tisztázni. Itt elönyt az jelent, hogy csak az ott töltött napokra kell fizetni, hátrány lehet viszont az egy napra eső magasabb ár.
Mindig célszerü előre egyeztetni a szoba kiadójával, mi mennyibe kerül és mi van benne az árban. Panzióknál ez viszonylag egyszerü hiszen ott rendszerint mindent megtalál az igénybevevő nyomtatott formában vagy prospektusban. Ennek ellenére itt is mindent érdemes előre tisztázni pl.internet használat, végtakaritás (endreinigung) vagy egyéb járulékos költség ,esetleg adó hozzájön e még az árhoz vagy tartalmazza már az összeg.
Ha panziót választunk nagyon fontos utánanézni a munkahely távolságának és a lehetséges közlekedésnek. Kellemetlen lehet ha már a munkahelyről késik el valaki, amiatt mert esetleg távolabbi vagy nem túl jó közlekedési szempontból a választott szállás.
A panzió választásánál rendszerint legkedvezöbb megoldás az interneten keresztül való szállás foglalás. Ez rendszerint olcsóbb is mint a helyszinen keresni azonnali megoldást.
Néhány link, ahol szállást találhatunk magunknak:


wien-konkret.at

hotels.austria-bookings.com

austria.hotels.hu


Léteznek természetesen olcsóbb szálláshelyek is. Ezeknél általában valamely feltétel teljesülése esetén tudnak kedvező árat biztositani. A feltétel lehet életkor, valamely nemzetközi szervezeti tagság vagy egyéb kötöttség. A speciális feltételekről minden esetben tájékoztatást adnak előzetesen. Itt is legjobb megoldás az internet oldal alapján történő kapcsolatfelvétel, majd egyeztetés.


vienna.info


Az eddig emlitett szállás lehetőségek esetében tehát jellemző, hogy itt csak a ténylegesen eltöltött éjszakák után kell fizetni és nincs minimális, sem maximális időkorlát a szállás igénybevételével kapcsolatban.
A következő lépés a bécsi lakhatás ügyében akkor következik, ha hosszabb bécsi tartózkodásra kerül sor. Amennyiben biztossá vált a munkahely, vállalhatóanyagilag egy tartósabb és olcsóbb megoldás, akkor érdemes lakás után nézni.
A lakások alapvetően bérleti konstrukcióban vehetők igénybe. Megkülönböztethető un. társas albérlet illetve önálló lakás bérlése.
A társas albérletek (WG) sajátossága, hogy általában 2 vagy több szobás lakásban, szobánként akár több személy veszi őket igénybe, az együtt lakáshoz szinkronizált időbeosztással. Ebben az esetben a lakás költségei természetesen a lakók száma szerint oszlanak meg.

A lakás bérlése tekintetében figyelembe kell venni, hogy az induló költségek rendszerint tartalmaznak 3 havi kauciót. Amennyiben közvetitő iroda segitségével történika bérlés úgy az iroda felszámit további 2-3 hónap bérleti dijnak megfelelő összeget provizió cimén.
További költség lehet a lakás minőségétől függöen (különösen frissen felújitott ingatlanok esetében) az un. ablöse, mely a lakásba beépitett müszaki cikkek, konyha etc. értékének függvényében alakul. A szerződések itt hosszabb távra köttetnek és arra is oda kell figyelni milyen kártalanitás foglaltatik benne a kiadó részére egy esetleges korábbi szerződés felmondás esetén.
A szerződéssel kapcsolatban sok esetben célszerü az osztrák bérlői jogviszonyokat jól ismerő jogi szakember tanácsát kikérni.
A bérelhető lakások szerződéskötésekor azt is tisztázni kell a bérbeadóval vagy annak képviselőjével, hogy a bérlőt milyen lakcim bejelentési joggal ruházza fel.
A társas albérleteknél jellemzően másodlagos cimként (nebenwohnsitz) való bejelentésre ad módot a bérbeadó.
Ez természetesen kevesebb joggal jár a bérlő számára Pl. parkolási engedély igénylése esetén.
A másik forma, jellemzően az önálló lakásbérlés nyomán az un.főlakcim (hauptwohnsitz) cimhez való hozzájárulás.
A bejelentkezéshez szükséges dokumentumot (meldezettel) rendszerint a szerződés aláirásakor, a bérbeadó által már aláirt formában, a bérlő személyes adatainak üresen hagyásával adják át. A kitöltött nyomtatvánnyal azután a kerületi illetékes hivatalban kell bejelenteni a tartózkodási viszonyt.
Ez rendszerint egy néhány perces eljárás a hivatalban. Új szabály 2007 évben, hogy amennyiben valaki főlakcimként jelentkezik be az adott kerületben, úgy 3 hónapon belül be kell nyújtson egy igazolást arra vonatkozóan, hogy milyen jövedelemmel rendelkezik.


Vissza a lap tetejére


A lakás kereséshez segitséget nyujtó linkek:


zuwanderer-fonds.at

Zuwanderer-Fonds. Bécsi Betelepülö Alapitvány. Olcsó és kompletten berendezett lakások bevándorlók számára. A lakbérben a rezsi, villany és viz is bennefoglaltatik. A lakások azonnal beköltözhetöek.


web1.immobilien.net

Nagyon sok jó és friss hirdetéssel, ha valamelyik tetszik általában gyorsan érdemes lépni, mert naponta változik a kínálat. Minden költség részletsen le van irva.


willhaben.at

Nagyon sok aktuális ajánlat, területileg jól tagolva, áttekinthetően.


immodirekt.at

Közvetlen privát és ügynökségi ajánlatok egyaránt. ár tekintetében gyakran randkivül jó ajánlatok jelennek meg az oldalon. Folyamatosan figyelni kell az ajánlatokat.
Természetesen a felsoroltakon kívül még nagyon sok összefoglaló oldal található. Igyekezetünk szerint folyamatosan bővitjük az adatbázist. A fenti linkeken kívül természetesen több napilap is van melyek online rovatai között szintén találhatóak korrekt ajánlatok.


Vissza a lap tetejére


Néhány példa:


Kurier immomedia.kurier.at

Der Standard derstandard.at

österreich oe24.at


Az oldal szerkesztői a fenti információs oldalakon túl hamarosan egy eddig nem létező, egyedülálló szolgáltatás csomagot tudnak kinálni a Bécsben lakást kereső magyarok részére.
Szolgáltatás csomagként lehetőséget biztositunk a szerződés jogi szempontból való átvizsgálására.
Következő szolgáltatáscsomagunk tartalmazza az igény szerinti lakás megtalálásához szükséges segitségnyújtást is a megfelelő hirdetési fórumok folyamatos figyelésével és gyors helyi ügyintézéssel.
Harmadik csomagunkban szolgáltató partnereink révén, a lehető legkedvezöbb kondiciókkal, teljeskörü szerződés előkészitéssel és garanciákkal tudjuk levenni a lakás kérdés megoldását megbizónk válláról.
Szolgáltatás csomagjaink jelenleg kidolgozás alatt állnak, erröl további információk hamarosan itt az oldalon.


A szolgáltatás végleges indulásáig a csomagokkal kapcsolatos személyes felvilágositást a lakasberles@becsimagyarok.hu email cimen tudunk adni illetve a hamarosan üzembe helyezendő callcenterünkön keresztül.

Lap tetejére   AMITISZ © 2008-2015 JOGI NYILATKOZAT   cultureweb